Çarşamba, Ocak 22, 2025
Ana SayfaMobilTelefon alırken dikkat edilmesi gerekenler ?

Telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler ?

Merhaba sevgili kıyaslıyoruz kullanıcıları, telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir. Telefonu nerelerden almalıyız hangi özelliklere dikkat etmeliyiz gibi sorulara cevap vereceğiz.

Telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler ?

1.Telefonu nereden almalıyız.

2.Ekran Teknolojisi

3.Performans,Güç,Donanım

4.Kamera

5.Marka seçimi

1.Telefonu nereden almalıyız.

Öncelik ile telefon alırken,aldığınız yeri iyi seçmelisiniz ki garantide,geri hizmette ve cihazda bir problem yaşamayasınız.

Fiziki olarak telefon alımını,

-Media Markt,Teknosa,Vatan Bilgisayar

Gibi mağazalardan almanızı tavsiye ederim.Kurumsal mağazalarda hakkınızı sonuna kadar arayabilirsiniz. Temiz ve düzgün bir alışveriş yapmış olursunuz. Her zaman bir muhattabınız vardır.Garanti konusunda resmi garantilere sahiptirler.Cihazları kapalı kutusunu görürsünüz.Sizlerin önünde açılır gibi uygun olan ve olması gereken hizmetlerden faydalanırsınız.

Şimdi şöyle diyecekler olacak,Ya iyi kardeşim dışarıda ki telefoncu daha ucuza veriyor. Şimdi tüm telefoncuları baz almadan bir kaç bir şey söyleyeyim. Bir kere muhattabınız Ahmet,Mehmet.Telefon arızalı çıksa ters çıkma ihtimali var,garanti konusu belirsiz ve düşük kalite garanti şirketleri olabilir.Parçaları değişmiş veya onarılmış olabilir. Fiziki alımlarda kesinlikle bahsettiğim bu zincir mağazalardan alışveriş yapmanızı tavsiye ederim.

Sanal olarak telefon alımı,

Hepsi Burada,Amazon ve cihaz markalarının resmi web sitelerini tavsiye etmekteyim.

Şimdi N11 ve Gitti gidiyor neden yok derseniz,genelde bu 2 sitede dükkan mantığı çok fazla ve cihazlar genelde arap ülkelerinden tedarik edilmiş oluyor.

Bu tarz sitelerden alışveriş yaparken de,satıcının Hepsi burada yada Amazon olmasına dikkat edin.Zira orada ucuz görürseniz biliniz ki Ahmet Mehmet iletişimdir. Onun için bu tarz satıcılardan uzak durun.

Önemli bir not; Zincirde ki mağazaların çoğu artık 0 faiz ile kredi vermektedir.Cihaz alırken bu imkanları seçebilirsiniz. Kredi ile alımlar hakkında bilgi için Zincir Mağazaların web sitelerine ulaşabilirsiniz.

 

2.Ekran Teknolojisi

Cihaz alırken yine ekran teknolojisi çok önemlidir.

Lcd ekran mı ? Süper Amoled ekran mı ?

2 si arasında seçim yapmanız gerekir.Peki ikisi arasındaki far nedir derseniz.

Lcd ekran renkleri daha soğuk gösterir.

Düşük renk üretimi.Güneş ve doğal ışık ortamlarında ekranın siyaha bürünmesi.

Ekranlar zamanla sararabilirler.

Daha fazla enerji tüketimine sahiptir.Video ve resimlerde renk doygunluğu zayıftır.

Uzun ömürlü kullanılabilir.Genelde amoled ekrana göre daha ucuzdur.

Amoled ekranlar ise; renkleri daha canlı ve net gösterirken,siyah bölümlerde ekstra bir aydınlatmaya ihtiyaç duymadıklarından dolayı,lcd ye göre daha az enerji tüketirler.Güneş ışığında ekran kararma yapmaz. Video ve resimlerde daha keskin ve canlı renk deneyimi sunarlar.Uzun süre beyaz ve diğer renkler açık kalırsa ekranda yanma olabilmektedir. Lcd’ye göre pahalı bir teknolojidir.Ve genelde Samsung dışındaki markalarda üst segmet cihazlarında, Samsung’da ise çoğu cihazlarında bu ekranı tercih etmektedir.Ekran seçimini hangisi size mantıklı ise bu maddelere göre yapabilirsiniz.

Ve önemli seçimlerden biri aldığınız telefonun cam kalitesinin Gorilla Glass serisi olmasına özen gösterin.Bu seri çizilmeyi en aza indirip,ekranında daha sağlam olmasını sağlayan bir cam firmasıdır.Bizim tavsiyemiz Gorilla serisi olmasıdır.

3.Performans,Güç,Donanım

Alacağınız cihazın Android ise , 8 çekirdek olmasına özen gösteriniz.Şimdi gene diyeceksiniz ya ne işe yarıyor bu şemşamer.Size şöyle açıklayayım.Bir havuzu 4 kişi mi daha hızlı doldurur yoksa 8 kişi mi ? Ve hangi grubun kişileri daha çok yorulur ve yorulmaz. Tabiki 8 kişi olan değil mi?  Buna hayır diyen varsa matematik öğretmenine saygılar.8 çekirdekli bir telefon hem hızlı işlem yaparken hemde az enerji harcayıp bataryayı çok yemez. Tabiki bu durum İos işletim sisteminde de geçerlidir.

Ram konusuna gelelim.Ram deyince çoğu insanımız cihazın hızını Ram belirlediğini düşünmektedir.Bir nevi doğrudur aslında.Ram telefonlarda en kritik parçalardan olup,çalışma mantığı şu şekildedir.Örneğin çalışmakta olan bir uygulama Ram’de depolanır.Tekrar diyorum çalışmakta olan.Yani Ram’inizin ne kadar uygulama ve aktif çalışan dosyalar sömürürken,Ram’iniz az ise cihazınız yavaşlamaya başlayacaktır.Günümüzde benim en alt Ram Önerim 3Gb tır. 4 olursa daha iyi olur tabi ki 🙂

Günümüzde gerek sosyal medya uygulamaları,gerek ise cihazda bulunması gereken kendi yazılımları ve daha kullanmak istediğiniz birçok uygulamayı baz alırsak,telefonunuzun hafızası minimum 32 gb olması gerekmektedir.

Bu arada 32 gb dediysem 2 yıl içinde yetersiz kalacaktır.Batarya konusu cihaz için önemli noktalardan biri cihazın işlemcisine bağlı seçeceğiniz bataryadır.Günümüzde 3000 mAh bataryanın bile 1 gün yetişmediğini düşünürsek minimum bazını 3000 olarak seçmekte fayda var. Tabi ki işlemcisi iyi bir telefon için 3000 mAh bataryada 1 gün civarında yetecektir.Unutmadan hızlı şarj cihaz almanızda da büyük fayda var.

4.KAMERA

Telefon alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur kameradır.Artık günümüzde profesyonel kameralar bile yavaş yavaş raflardan kalkmaya başladı.Mobil alan o kadar gelişiyor ki Bilgisayar,fotoğraf makinesi hatta televizyonların bile satışları düşmeye başladı.İyi bir telefon hepsinin yaptığı işlemi tek başına yaparken, siz hala paranızda kısıtlamaya devam mı ? Neyse gelelim asıl konuya.Bir kamera devrini de sona erdirirken artık geniş açılı,portre , ultra geniş açılı,teleskopik kameralar hayatımıza dahil olmaya başladı. Burada zaten üst segment cihazları alarak nereden baksanız bu tür kameraların hepsine sahip olabiliyorsunuz.

Asıl önemli olan ise herkesin ’48 ciga piksel mi owww ‘ gibi absürd kelimeleri kullanıp kameranın iyi olduğunu zannetmesi.Unutmayın Mega piksel sadece baskı boyutudur. Kamera’ya bakarken önce diyafram açıklığı, lens kalitesi,sensörler  ve çekim yöntemleri önemlidir.Diyafram seviyesi ne kadar düşük olursa karanlıkta çekeceğiniz fotoğraflar o kadar net ve aydınlık olacaktır. Unutmayın.  Mega piksel yüksek diye kamera iyi çekmez.

5.MARKA SEÇİMİ

Telefon alırken genelde telefon markaları arasında kararsız kalırız.Acaba hangisini alsam diye yada ucuz ve iyisi olsun diye düşünürsünüz öncelikle şunu söylemeliyim ki ucuz ve iyi bir telefon diye bir telefon yok. İstediğiniz markayı seçin fark etmez ucuz etin yahnisi yenmez. Alsanız bile 1 yıl içersin de yine bir telefon ihtiyacınız doğacaktır. Diyeceksiniz ki kardeşim paramız mı var. En iyisini alın demiyoruz.Ama imkanları da biraz zorlamanız faydanıza olacaktır.

Eğer 2500,3000 TL arası bir bütçeniz var ise    Orta Segment’de alınabilecek en iyi modeller  bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Konu ile ilgili anlamadığınız yerlerde bizlere mail gönderebilir, veya yorum yazabilirsiniz.

Bilim ve Teknoloji ile kalın …

Diğer Yazılar

3 YORUMLAR

Bu Hafta Popüler

En Popüler İçerikler