Çarşamba, Ocak 22, 2025
Ana SayfaMobilGorilla Glass nedir ? Gorilla Glass ne işe yarar ?

Gorilla Glass nedir ? Gorilla Glass ne işe yarar ?

Corning Gorilla Glass nedir ? Sorusuna hep kafanızda bir yerlerde bekletmişsinizdir. Genelde telefon almaya gittiğinizde satıcı personel size özelliklerini sayar iken , ekran gorilla glass 2 ,gorilla glass 3 ,gorilla glass 4, gorilla glass 5 yada gorilla glass 6 dediğini duymuşsunuzdur.Peki Gorilla Glass nedir ? Gorilla Glass ne işe yarar?

Öncelikle Gorilla Glass , diğer cam malzemelerine göre daha ince , daha dayanıklı , çizilmeye karşı dayanıklı ve hafif olan , doğada direk elde edilemeyen , kütlesi inceltilmiş ve azaltılmıştır. Bu Gorilla Glass üretilir iken, standart cam üretim işlemi şeklinde değildir; alkali-luminosilikat denen bir isme sahiptir. Bu işlemde Alüminyum, Silikon ve Oksijen molekülleri bir araya getirilir ve ortaya bu dayanıklı cam çıkar. Alkali alüminosilikat levha camı öncelikle cep telefonları, portatif medya oynatıcılar, taşınabilir bilgisayar ekranları ve televizyon ekranları gibi taşınabilir elektronik cihazlar için kapak camı olarak kullanılır.

Günümüzde Gorilla Class serisini bir çok , telefon , saat , televizyon , bilgisayar ekranında görmeniz normal ,çünkü Corning firması şu anda bu saydığım teknolojik eşyalara cam üretme konusunda 1. ve neredeyse rakipsiz bir durumdalar .

Corning Şirketi tarihi

Öncelik ile şunu belirtiyim adamlar bu camların dışında farklı baya işlerle de uğraşmaktadırlar. Firmanın yaklaşık 170 yıldır, insanların yaşamlarını değiştiren ürünlerle zorlu teknoloji sorunlarını çözmek için müşterilerle işbirliği yaptığını belirten bir ibare var. Şirketin kuruluşu 1951 yılında Camın bir yapı malzemesi olarak değerini bilen tüccar Amory Houghton Sr., Corning Incorporated tarafından kurulmuştur. Daha Gorilla Glass felan yok unutun 🙂

Firma 1879 yılında , Corning, Thomas Edison’un karbon filamenti için bir cam kaplama geliştirerek elektrik ışığını gerçeğe dönüştürmeye yardımcı olur. Daha sonra Corning, ampulleri toplu olarak üretmenin ekonomik bir yolunu sunar ve bu da genel popülasyon için uygun fiyatlı olmasını sağlar.1915 yılında dayanıklı pişirme kapları ve kimyasal cam kaplar üretimine başlarlar.

1935 yılında ise Corning,  Hale Teleskopu için bugüne kadar dünyanın en büyük cam parçasını üretiyor. 200 inçlik ayna astronomların evrenin milyarlarca gökadadan oluştuğunu belirlemesine yardımcı olur.1970 yılında ise Corning, ilk düşük kayıplı optik fiberi icat eder ve bir iletişim devriminde kullanır.

1982 yılında ise firma , artık televizyon ,  LCD cam, dizüstü bilgisayarlar ve TV’ler gibi uygulamalar için cam üretmekte.

Ve 2007 Corning  firması , mobil cihazlar için devrim niteliğindeki yeni kapak camında dayanıklılıkla buluşuyor. İnce, hasara dayanıklı Gorilla Glass , damla ve çarpmalardan daha iyi hayatta kalabilen şık tasarımlar sağlar.

Gorilla Glass 1 özellikleri

corning gorilla glass serisi
İlk Gorilla Glass serisini üreten Corning firması ‘nın bu camı tam 1.5 mm kalınlığındaydı ve bu camı ilk kullanan firma , Apple İphone 1 . İphone ‘un ilk serisinde yaklaşık 250 bin cihazda kullanılan bu cam Gorilla Glass 1 ve Corning ‘in başarısını başlatmış olan ilk meşale idi. Ve bu camın özelliklerinden biri ekran da parmak izini çok belli etmemesi idi.

Gorilla Glass 2  özellikleri

cornıng gorilla glass 2

2012 yılına geldiğimizde , Corning firması Ces fuarında Gorilla Glass 2 ‘yi tanıttı. Gorilla Glass 1 serisinde yüzde 20 daha ince ve yaklaışık 2.50 Kg basınca dayanabiliyordu. 600 milyondan fazla telefon ekranına takıldı. O zamanın en popüler markası Samsung S3 tarafından benimsendi.

Gorilla Glass 3 özellikleri

corning gorilla glass 3 s4 , motorola

Yeni bir teknoloji geliştiren Corning firması , NDR teknolojisi sayesinde , Gorilla Glass 3 camını önceki serilere göre yüzde 35 çizilmeye dayanıklı şeklinde üretti. 2013 yılında Samsung , Motorola gibi firmalarının telefonlarında kullanıldı.

Gorilla Glass 4 özellikleri

gorilla glass 4 2014 tarihinde üretildi.

Gorilla Glass 4 ‘ün en büyük özelliği yere düşmeye odaklı , kırılmaya dayanıklı cam . Diğer serilerden tam 2 kat daha dayanıklı. 2014 yılında Gorilla Glass 4 , Lg , Samsung , hatta dönemin şahane telefonlarından Samsung Galaxy Note 5 tarafından kullanıldı.

Gorilla Glass 5 özellikleri

gorilla glass nerde kullanılır ?

Önceki cam serilerinden tam 4 kat daha dayanıklı olan Gorilla Glass 5 özellikleri serisi , 1 metreden düştüğünde yüzde 80 olasılıkla kırılmama ödülüne layık görüldü. Birçok firma , bir çok model tarafından tercih edildi. Bu seri 1.6 metreye kadar olan kırılma testlerinden başarı ile ayrıldı.

Gorilla Glass 6 özellikleri

gorilla glass 6 özellikleri

Gorilla Glass 5 in tanıtımından tam 2 yıl sonra firma , Gorilla Glass 6 ‘yı tanıttı. firmanın 6 hakkında söylediği ise , 6.1 metreden 15 düşüşe kadar dayanabiliyor. Bildiğiniz üzere resmiyette apple ile anlaşması olan Gorilla Glass serisinin , Apple lansmanı ile tüm teknik detayları anlatması bekleniyor .

Öneri Yazı : Telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler ?

Sitemizde modeller kısmından sizlerde cihazların ekran dayanıklılığını görebilir ve kıyaslama yapabilirsiniz.Nereden nereye dercesine , okuduğunuz bir Corning firmasının başarısı. Sizde konu hakkında yorum yapmayı ve sitemize abone olmayı unutmayın !

Diğer Yazılar

1 Yorum

Bu Hafta Popüler

En Popüler İçerikler