Cambridge Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci , Enigma kodlarını ilk kıran makineyi tekrardan inşa etti . Makine hakkında bilgisi olmayanlar için ; Enigma 2. Dünya savaşı sırasında Nazi Almanlarının , gizli ve önemli mesajları şifrelemesi ve karşı tarafa ulaşınca tekrar çözülmesini sağlayan bir kripto makinesi olarak geçmektedir. Peki enigmayı kim çözdü ?
TikTok kullanıcılarının verilerini satıyor mu ?
Nazi Almanları , bu sayede hangi noktada bulunacakları , hangi yerleri işgal edecekleri ve ne tür bir saldırı ve savunma taktiklerini gizlemek için , uzakta bulunan kara ve deniz askeri birlikleri ile bu şekilde irtibata geçiyordu. Enigma yüzünden , diğer devletler savaşın seyrinde rol alamıyor ve toprak kaybediyorlardı. Bu konu için tek çözüm Enigma ‘nın kırılması idi .
Enigmayı kim çözdü ?
Birleşik Krallık hükümetinde bulunan , Kod ve Şifre okulu sayesinde , Enigma deşifre edebildi. Matematikçi Alan Turing ve diğer arkadaşları ile birlikte Enigmayı deşifre edebilecek bir cihaz geliştirdiler . Bu cihaz bilgisayar teknolojisinin atası olarak varsayabiliriz. Unutmadan söyleyim , Alman cihazı olan Enigma ‘da kullanılan şifrelemeyi manuel olarak hesaplama ihtimali 3,560,761,236,879,310,464,000’ da 1 ihtimaldir . Bu ihtimal ile uğraşmak istemeyen Alan Turing bu kombinasyonu kendi gerçekleştirebilecek bir makine , bir bilgisayar , bir kripto cihazı geliştirdi.
Resim: Hal Evans / Cambridge Üniversitesi
The Room ! Haftanın en iyi gizem oyunu !
Cambridge Üniversitesi’nde öğrenci olan Hal Evans ise , bu kripto cihazını üretmek için yola koyuldu. Cihaz hakkında çeşitli araştırmalara dayanarak ve makinenin mekanik ve fiziksel tasarımını elde edemeyen sınırlı tarihsel bilgile için Alman bir makinisten destek aldı. Evans, Almanya’daki profesyonel teknisyenlerden binlerce parçalardan reflektör ve rotor sağladı. Ancak kalan kopyalarını üniversitenin mühendislik bölümünde sıfırdan yaptı.