Çarşamba, Ocak 22, 2025
Ana SayfaOyunRoblox nedir ? Roblox oyunu nasıl oynanır ?

Roblox nedir ? Roblox oyunu nasıl oynanır ?

Roblox , Android , İos , MacOs , Windows  platformlarında hali hazırda indirilebilir durumda olan , kullanıcıların hayal ederek , inşa edebileceği , küresel topluluk tarafından oluşturan ve yaklaşık tüm platformlarda 500 milyondan fazla kullanıcıya sahip , oyun içinde oyun oluşturma sistemidir.  Roblox nedir ?

roblox
Roblox oyunundan bir görseldir.

Roblox Nedir ?

Oyunun asıl  tam gelişmemiş sürümü 2004 yılında DynaBlocks adı ile kullanıcılara sunuldu . Roblox oyununun ana mantığı ve sistemi David Baszucki ve Erik Cassel tarafından geliştirildi . 2005 yılına gelindiğinde ise oyunu daha fazla geliştiren kurucuları , oyunun adını Roblox olarak değiştirdi . 2005 yılında sunulan sürüm ise Beta olarak geçmekte idi . 2006 yılına gelindiğinde ise , oyun sonunda tam sürümüne kavuşmuştu. Oyunun ana mantığı , Roblox Studio ‘yu kullanarak kullanıcıların kendi oyun alanını ve oyun tarzını oluşturmalarıdır. Bu sayede kullanıcılar , farklı oyun türleri oluşturarak , milyonlarca kişiler ile , online ve çok oyunculu şekilde oyun oynayabilmektedirler. Oyunda yaratıcılığın ve hayal etmenin sınırlarını kaldırma mantığı ile her şeyi yapmanız mümkün. Oyunda oluşturulan oyun platformlarında , kullanıcıların oluşturduğu çeşitli oyun dünyalarına katılabilirsiniz.

roblox nasıl indirilir
roblox oyun içi görseldir .

Roblox oyunu nasıl oynanır ?

Roblox oyunu nasıl oynanır sorusuna cevap vermeden önce , oyunu deneyimlemek istediğiniz platformu seçmeniz gerekmektedir .  Mevcut durumda oyun Playstation hariç tüm platformlarda ücretsiz indirilebilir durumda .  Oyunu indirkten sonra yapmanız gerekenler ;

  • İndirebilir platformlarda oyunu indirin.
  • İndirilen oyunda kayıt oluşturun .
  • Roblox oyunu aktif oynayabilmek için internet gereklidir.
  • Daha sonra oyunda oluşturulan karakter ile kullanıcıların oluşturduğu oyun dünyalarına katılın.
  • Oluşturduğunuz karakteri geliştirin ve özelleştirin.
  • Oyun içerisinde kullanıcılar ile arkadaşlık ve sohbet edebilirsiniz.
  • Oluşturulan evrende yapacağınızın sınırları yok ,bir nevi sanal lego olarak dünyayı inşa edebilirsiniz.

Roblox kaç yaş üstü için uygundur ?

Oyunun tanıtımına ve kurallarına göre oyun 10 yaş üstü için herkes için kullanılabilir ve oynanabilir durumda . Roblox oyununda 10 yaş altında ise kullanıcının kaydolmasına izin vermiyor. Eğer kullanıcı kayıt olsa bile , daha sonra istenen bilgiler ile kullanıcın gerçekliği tespit edilerek , oyundan men edilmesi sağlanıyor  . Oyun genelde 15 yaş altı çocuklar tarafından çok fazla tercih ediliyor. Bu konuda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken durumlar var. 15 yaşında ki oyuncuların , ebeveynleri tarafından sürekli denetlenmesi tavsiyelerimiz arasında ,  Roblox oyununun zararları olduğu gibi yararları da mevcut .

Roblox oyunun zararları

  • 13 yaşından küçük çocuklarda , 1 ve 2 saati aşan oyun oynama durumlarda gerçek dünyaya kapanma ve dışlanma korkusu oluşmaktadır.
  • Çocukların hayal dünyasına kapılarak , gerçek dünyada alışa gelmişliğin dışında davranışlar sergilemesi.
  • İlerde oluşabilen yalnızlık hissi.
  • Aile içi iletişim zorluğu.
  • Oyunda gerçekleşen başarısızlık durumları yüzünden oluşan , gerçek dünyada ki güven korkusu .

Bu veriler ile çocuğunuzun oynamaması gerektiğini düşünüyor iseniz bu ,  siz değerli ebeveynlerin düşüncesidir. Ama bilmeniz gereken önemli noktalardan biri ise , kontrollü ve denetimli bir sistem ile hem çocuğunuzun oyun oynama isteğini hem de çocuğunuzun zihinsel gelişimine destek olabilirsiniz. Çoğu oyunların zararları fazla olsa da Roblox oyununda denetim ve kontrol ile  fayda görebilirsiniz . Bu sürede çocuğunuz ile birlikte oyun oynamanızı yada denetim altında tutmanızı tavsiye ederiz. Eğer çocuğunuzu oyun konusunda denetimleme ve kontrol etmek de zorlanıyor iseniz , Samsung Çocuk Modu  ( Samsung Kids Mode ) tarzı uygulamaları kullanarak , hem çocuğunuza sorumluluk kazandırabilir hem de güvenli bir internet ortamı oluşturabilirsiniz.

Roblox oyunun faydaları

  • İngilizcesinin gelişmesine destek olur.
  • Yaratıcılığının gelişmesine katkı sağlar.
  • Zihinsel gelişime destek olur.
  • Oyun içi arkadaşlıklar sayesinde , sosyal bağ ve ilişkiler kazanabilir .
  • Davranış biçiminde sorumluluk sağlar.

Burada belirtilen zararlar ve faydalar kesinleşmiş ve bilimsel kanıt değildir . Burada yer alan bilgiler öneri ve tavsiye niteliğindedir . Ebeveynler olarak güvenli ve denetimli internet ortamı oluşturmanız siz değerli kullanıcılara fayda sağlayacağından emin olabilirsiniz.

 

 

Diğer Yazılar

Bu Hafta Popüler

En Popüler İçerikler