Kullanıcılar genelde telefon alır iken , satış danışmanı cihazı anlattığında yada müşteri cihazı incelediğinde işlemci 7 nanometre 8 nm , 12 nanometre gibi rakamlar görür . Bazı bilinçsiz müşteriler ve kullanıcılar telefon satın alır iken , nanometre nedir ? sorusunu sormak yerine , bu seviyenin yüksek olması işlemcinin iyi olduğu anlamına geldiğini sanmaktadır.
Nanometre nedir ?
Öncelik ile nanometre nedir ? sorusuna bir cevap verelim . Nanometre adından da anlaşılacağı gibi bir uzunluk birimidir. Nanometre 1 metrenin milyarda biridir . Nanometreyi ölçmek ise basit bir şey olmadığını belirtmeliyim.Çünkü nanometre gözle görülmeyen maddeleri atom ve benzeri maddeleri ölçmek için kullanılır. Size bu küçüklük birimi ile örnek vermek gerekir ise , hücre zarının 0.5 nanometre olduğunu söyleyebilirim.
Peki nanometre ile ne ölçülebilir ,işlemciler ile bağlantısı nedir ? Günlük hayatta nasıl bazı şeyleri ölçmek için metre , kilometre gibi ölçü birimlerini kullanıyor isek, yine nanometre ile de bazı sektörler de ölçüm yapılmakta. Nanometre ölçü birimi genelde tıp alanında , bilgisayar , cep telefonu gibi işlemci gerektiren ürünlerde kullanılmaktadır. İşlemci de nanometre ölçümü ise şu şekilde gerçekleşmektedir. İşlemcilerdeki çekirdeğin içinde milyarlarca yan yana dizilmiş transistörler vardır. Bu yan yana dizilen transistörlerin arasındaki mesafeyi ölçmek için nanometre kullanılır.
Böylece işlemci çekirdeğinde ki tüm transistörlerin kapsadığı mesafe ortaya çıkmaktadır. Nanometre seviyesi ne kadar düşük olursa çekirdeğe yerleştirilen transistör sayısı daha fazla olmaktadır.Örneğin 7 nm teknolojisi ile üretilen bir işlemci çekirdeğinde transistörler arasındaki mesafe 7 nanometredir. Bu mesafe tahmin edildiği gibi ne kadar az olursa nanometre seviyesi o kadar düşük olmaktadır.
İşlemci çekirdeğinde nanometre seviyesinin düşük olması kullanıcıya ne gibi avantajlar sağlayabilir ? Nanometre seviyesi düştükçe işlemcinin tepkime süresi bu mesafeye bağlı olarak daha fazla kısalır. Seviye ne kadar düşük olursa işlemcinin vereceği performans o kadar artacaktır. Ve tabi ki tepkime süresi hızlanınca , işlemcinin enerji harcama kapasitesi düşecektir. Böylece size yüksek performans verir iken , düşük enerji harcayacaktır. Ayrıca nanometre seviyesi düştükçe işlemci az enerji harcayacağından dolayı , işlemci daha az ısınacaktır.
Günümüzde güncel telefonlarda 5 nanometreye kadar işlemci bulunmaktadır.Sizlere rahatlıkla söyleyebilirim ki teknoloji ilerledikçe nanometre ölçüm birimi yerini pikometre ölçüm birimine bırakacaktır. 1 metre ise tamı tamamına 1 000 000 000 000 pikometre ‘ye eşdeğerdir. Nanometre nedir ? İşlemcilerde ki nanometre seviyesi hakkındaki sorulara bilgi sahibi olduğunuza göre telefon alırken çoğu şeye dikkat etmeniz gerektiğinin farkına varmışsınızdır. Eğer telefon alır iken dikkat edilmesi gereken diğer konulara hakim değiliseniz , Telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler ? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.